NIEUWS

)
Terug...

5 augustus 2018

Inderdaad... Lang geleden dat Serba's website bijgewerkt is...

In de afgelopen 3 jaar is er zo veel gebeurd op persoonlijk vlak dat er geen tijd was de site bij te werken.
Een aantal mensen weten dat Nynke in september 2015 in het ziekenhuis belandde en het bijna een jaar duurde voordat ze weer (bijna) de oude was.
Tijdens haar ziekenhuisverblijf zijn Serba en Pèpès een aantal maanden in Leiden geweest en is er hard gewerkt aan Nynke's revalidatie en het voortbestaan en uitvoeren van de werkzaamheden van haar bedrijf.

Dat de honden een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan Nynke's herstel zal jullie duidelijk zijn.
Vooral Serba was een grote steun met haar allesomvattende hondenliefde. Daarnaast lette ze er ook echt op dat Nynke niet in zeven sloten tegelijk liep...

Alleen is dit niet de reden waarom juist nu deze zinnen ingetypt worden...

Serba is afgelopen woensdagochtend bij ons thuis overleden...

Serba voelde zich de eerste week van juli niet lekker, was lusteloos, hijgde veel en was ontzettend sloom en daarbij kwam dat ze een paar dagen nauwelijks meer at. De week daarop na een bezoek aan de dierenarts werd er door de radioloog geconstateerd dat er een tumor in haar hartzakje zat wat drukte op haar hart. De prognsse was slecht, want de kans was groot dat de tumor zou openbarsten... We moesten rekening houden met van dagen, misschien weken, want er zat een "tijdbom" in haar lijf...
Na de eerste schrik hebben we haar wel weer aan het eten gekregen (dank voor de tip Peetje!) en fleurde ze eigenlijk weer op! Op twee off-days na (beiden op vrijdag) was er weinig aan haar te merken en hadden we het idee dat ze nog maanden meekon!
Gelukkig hadden we het deze periode rustig, dus namen we ons voor een zo'n fijn mogelijke tijd met haar te hebben. Natuurlijk geen mega-wandelingen meer en zelfs de hittegolf doorstond ze goed met zeker twee keer per dag een nat pak halen

Afgelopen woensdag, 1 augustus, ging het onverwachts toch mis...
Nynke heeft de gebeurtenissen van die ochtend treffend omschreven:

Vanmorgen is Serba na een loopje in het Groenendaalse bos nog net door Han thuis gebracht. Al zwalkend binnen gelopen en tussen Han en mij gestorven. We hebben haar net met Pèpès samen naar Beverwijk gebracht. Waar we het omhulsel van een zo dierbaar dier hebben achter gelaten. Alles voelt verdrietig en onwerkelijk. Een lege halsband op tafel en Pèpès er onder op mams haar plek. Geen idee hoe ik dit zal gaan verwerken. Voor de zekerheid maar 2 flessen wijn gehaald. Gelukkig heeft Serba geen pijn gehad.

Echt een bijzondere manier om afscheid van haar te nemen... Zo vaak komt het niet meer voor dat een dier zelf mag sterven. Ze heeft zelf bepaald dat wij er bij mochten zijn!

Maar wat missen we haar ontzettend... Ook Pèpès is een beetje van slag want ze is niet anders gewend dat haar moeder altijd bij haar is... Omdat het eigenlijk onverwacht was want Serba ging zo goed de laatste weken en ook omdat het die ochtend zó snel ging voelt het allemaal nog steeds heel onwerkelijk...

Wat blijft zijn de goede herinneringen aan een bijzondere en fijne Leonberger... We kunnen alleen maar hopen dat zij net zo van ons heeft genoten als wij van haar...

Pèpès en Nynke
 
Serba en Han

3 september 2015

Jawel, het is zo ver: Pèpès is voor de eerste keer loops geworden op 28 augustus! Ze heeft geen flauw idee wat haar overkomt, want ze wil nog net zo graag spelen, alleen hebben haar mannelijke - al dan niet voorzien van "the full package" - speelkameraadjes heel andere ideeën...
Soms is haar gedrag wat onvoorspelbaar... Het loopt van super-aanhankelijk en steun zoekend tot aan met bloemkolen in d'r oren volledig haar eigen gang gaan. Soms met een ongekende zekerheid gelijk gevolgd door het tonen van het zelfvertouwen van een te lang niet gewassen vaatdoek.

Serba laat nog even op zich wachten qua loopsheid. Die begint vast wanneer Pèpès er mee klaar is, vrezen we. We hadden er op gehoopt dat ze tegelijkertijd loops zouden worden - gezien het eind september weer druk wordt - maar die hoop was ijdel.

Ook van o.a.. drie zoons van Serba hebben we wat mogen horen en zien...

Nero:

Shadow (samen met Yentl):

Siwa:

26 augustus 2015

De loopsheid van beide dames zit er aan te komen en het ziet er naar uit dat het vrijwel tegelijkertijd plaats gaat vinden.
Pèpès (45 kilo zwaar) heeft - nogal ongemakkelijk - hier en daar behoorlijk wat mannelijke aandacht te verdragen terwijl Serba (51,9 kilo) zich meer opstelt als ervaren dame die bij iedere man zoiets heeft als "hee jij daar, denk je nou écht dat ik iets met jou zou willen?"

En zeg nou eerlijk... Het zijn toch twee mooierds?

24 augustus 2015

De laatste stambomen die nog niet bij de eigenaren waren beland zijn vandaag op de post gedaan!

Tegelijkertijd ook maar weer wat links naar foto's opgezocht en die vind je hieronder:

23 augustus 2015

Ja, ja... We schamen ons diep, maar afgelopen maanden zijn zo ongelooflijk druk geweest dat we er helemaal niet aan toegekomen zijn om de website van Serba en haar pups bij te werken. Het rondje Nederland om alle pups te bezoeken en waar nodig de stamboom af te leveren is om allerlei redenen ook niet gelukt. De bedoelingen waren goed, maar daar is het ook bij gebleven.

Op 22 februari hebben we nog wel de 6-maanden wandeling gehouden op de Groene Weelde in Cruquius waarbij de meeste pups gelukkig aanwezig konden zijn. Het was een stralende dag en we hebben kunnen genieten van de pups en ons verbaasd over de onderlinge verschillen.
Een aantal foto's zijn hier te vinden.

Omdat het nu een aantal weken wat rustiger is en we toch niet op vakantie gaan, hadden we ons voorgenomen om - voordat het werk weer losbarst - deze site toch maar eens bij te werken. En zeker omdat de pups al bijna één jaar oud zijn!

Met onze Pèpès gaat het prima! En ook met haar broertjes Siwa en Gaia ("Gajus" voor ingewijden). Beide reuen nemen al behoorlijk gigantische vormen aan... Siwa woog 2 weken geleden al 58 kilo! En Pèpès is vrijwel net zo groot als Serba en weegt rond de 45 kilo... Natuurlijk nog niet "uitge-breed", maar qua hoogte scheelt het erg weinig.

Heel regelmatig wordt er gewandeld en/of gespeeld met één van de broers en dat is elke keer weer een groot feest!
Pèpès is in onze beleving een enthousiast, vrij en speelgraag hondje wat erg van eten en zwemmen houdt en nauwelijks van ophouden weet (lichtelijk ADHD).
17 februari 2015

Afgelopen weekend zijn we bij Shadow (en zijn huisgenootje Yentl) in Arnhem langsgeweest.
Voor foto's, klik hier of daar...

9 februari 2015

Gewoon wat mooie plaatjes van de afgelopen weken...

24 januari 2015

Zo'n beetje alle pups hebben al in de sneeuw gespeeld, maar die van ons jammergenoeg nog niet...
't Is wel koud, maar geen sneeuw: (foto's)

11 januari 2015

Foto's van de Nieuwjaarswandeling van de LHCN op 11 januari 2015 zijn hier te vinden...

03 januari 2015

22 december 2014

Twee Leonberger hoodies (waar zijn ze te koop???) en in het midden (van L naar R) Gaia, Siwa en Pèpès één week oud en 12 weken later... (klik op de foto's voor een vergoting):

21 december 2014

Gaia is een paar daagjes komen logeren en met z'n allen zijn we vandaag op bezoek geweest bij Siwa in Leiden.
Kijk maar onderaan op de pagina: Foto's van Serba's pups...
Op dezelfde pagina kan je ook een link vinden naar o.a. een slideshow aan de hand van foto's van Stanley die we vandaag mochten ontvangen (dank Stanley!).

18 december 2014

Mooi! De pups zijn nu ruim 12 weken oud en alles lijkt goed te gaan met ze! Er zijn weer wat foto's toegevoegd aan de website... En ook nog wat "bijna-vergeten-foto's"!

De gewichten rond deze tijd verschillen nogal wat en we horen van alle kanten dat de pups nog steeds als gekken aanvallen op hun voerbak.

 • Pèpès (Blauw) weegt 16,3 kilo
 • Babs (Groen) weegt 17,5 kilo
 • Yumi (Rood) weegt 14,1 kilo
 • Buddy (Paars) is nog geen opgave van binnen
 • Maisy (Oranje) is nog geen opgave van binnen
 • Shadow (Wit) weegt 14 kilo
 • Nero (Geel) weegt 15,9 kilo
 • Gaia (Zwart) weegt 15,9 kilo
 • Siwa (Bruin) weegt 17 kilo
 • 11 december 2014

  Het lijkt er op dat we er uit zijn... Wat betreft de naam van ons hondje...
  Na "Moa" zijn er omzwervingen geweest naar "Jiwa" en "Sudah", maar we zijn er vrijwel uit... Het wordt "Pèpès"!
  Een echte betekenis heeft het niet, maar het is de naam van een overheerlijk Moluks heet visgerecht!

  En nu maar hopen dat Pèpès ook naar haar naam gaat luisteren...

  7 december 2014

  Vandaag hebben we per mail de uitslag van de LPN 1/2 tests van de pups binnengekregen en - zoals al enigszins te verwachten met twee LPN 1/2 vrije ouders - zijn alle pups LPN 1/2 vrij!

  29 november 2014

  Zo... De rust lijkt wedergekeerd...
  Alle pups zijn bij hun nieuwe baasjes en doen het goed. Foto's die we toegestuurd hebben gekregen zijn te vinden op
  de fotopagina's van de pups.

  En om terug te kijken op de afgelopen 10 weken kan je hier de slideshow bekijken...

  Ondertussen is Serba ook op LPN2 getest en is ze nu officieel LPN 1/2 vrij...

  En natuurlijk hebben wij weer een "dingetje"... Na enigszins bijgekomen te zijn van het lege-nest-syndroom sinds verleden weekend het teefje met het rode bandje het huis verliet, zijn er wat bedenkingen tegen de naam "Moa" voor het hondje wat bij ons blijft. Dagelijks passeren ettelijke namen de revue, waarvan de naam "Jiwa" op dit moment bovenop ligt.

  Ook wij zijn benieuwd hoe we ons hondje gaan noemen, dus is het niet raar dat ze nog voor geen meter luistert!
  Misschien wordt het wel gewoon "Sudah" (spreek uit als soedah), want we zijn er wel behoorlijk klaar mee...

  22 november 2014

  Na het vertrek van Yumi (rood) naar Sint Michielsgestel...

  ...is het wel erg stil en leeg in huis...

  ...en Moa vraagt zich af waar haar broertjes en zusjes nu zijn...

  19 november 2014

  Nero (geel) gaat in Munein (Friesland) wonen en gaat daar samen met Oscar (Newfoundlander) zijn baasjes bewaken

  17 november 2014

  Buddy (paars) is met Marian mee naar Dirksland en Gaia (zwart) blijft bij Petra en Lutz in Haarlem
  Het wordt stil hier in huis...


  16 november 2014

  15 november 2014

  14 november 2014

  12 november 2014

  11 november 2014

  Gewoon leuk... Klik hier...

  9 november 2014

  Zo'n beetje de laatste week dat de pups hier in huis zijn, want a.s. vrijdag gaat de eerste al weg...

  De afgelopen twee weken is het zo druk geweest met natuurlijk de pups, de geïnteresseerden en ook nog werk. Vanuit Leiden en vanuit twee straten verderop hebben we waanzinnig veel hulp ontvangen op het gebied van verzorging van de pups en de lange wandelingen van Serba.
  Over Serba gesproken... Het gaat bijzonder goed met haar! Ze heeft natuurlijk wel een jasje uitgedaan, maar we gooiden ruim twee kilo vlees per dag in de strijd om haar alle steun te geven die nodig was.
  Tegelijkertijd merkten we dat - zodra we bij-voerden vanaf week 3 en het ontwikkelen van de nagels en vlijmscherpe tandjes van de pups pijnlijke sporen bij Serba achter gingen laten - Serba ook overdonderd werd door de grote hoeveelheid hongerige monsters en ze minder tegelijkertijd wilde voeren, maar af en toe één of twee pups kaapte om met ze te spelen en te drinken te geven.

  Ondertussen hebben we kunnen meemaken hoe de pups groeiden en zich ontwikkelden tot rasechte, oorverdovende
  DEMOLITION DOGZ!
  Van de achtertuin is niet veel meer over, maar ja... dat geeft ruimte voor nieuwe ideeën zeggen we maar tegen onszelf.

  De pups hebben we zo veel mogelijk proberen mee te geven: de achtertuin (puur voor henzelf), de voortuin (al dan niet voorzien van dorre bladeeren, speeltuig, buurkinderen, honden en glazen wijn), een BSR behandeling van Anouk, de enting van de pups bij ons thuis (want dierenarts Lenny wilde toch nog op kraambezoek komen), een wandeling bij de Veerplas (bizarre opgave met 9 pups tegelijkertijd), het lopen aan een riempje op de stoep bij het huis, de puppentest afgelopen vrijdag, een bezoekje aan een tuincentrum en de (vooral bij de teefjes vrij succesvolle) krant-zindelijkheidstraining...

  Na de puppentest en de gesprekken met Els daarover hebben we de toekomstige eigenaren gemaild met de uitslag waar de hondjes naartoe gaan...:

  • Blauw = Nila
   Dit teefje blijft bij ons en gaat "Moa" heten...
    
  • Groen = Banda
   Zij gaat naar Joke en Louis (de fokkers van Serba) in Wervershoof en gaat "Babs" heten...
    
  • Rood = Manipa
   Rood gaat in St. Michielsgestel bij Inge en John wonenen gaat (hopelijk) luisteren naar de naam "Yumi"
    
  • Paars = Obira
   Het fijnste teefje gaat naar Marian in Dirksland en gaat "Buddy" heten
    
  • Oranje = Kayoa
   Ons oranje teefje gaat naar Edith en Rob in Huizen en gaat "Maisy" heten
    
  • Wit = Sermata
   Het eerste reutje gaat naar Anita en Ruud in Arnhem en gaat "Shadow" heten
    
  • Geel = Serua
   Dit stoere maar lieve reutje "Nero" gaat naar Jacqueline en Rob in Munein
    
  • Zwart = Sula
   Na het geslaagde charmeoffensief hebben we voor dit hondje een thuis heel dichtbij gevonden, namelijk bij Petra en Lutz in Haarlem en heet "Gaia"
    
  • Bruin = Selaru
   En onze Bruno gaat naar Wilma en Joop in Leiden en krijgt de naam "Siwa"

  Nu nog een aantal dagen genieten van de pups voordat ze door hun nieuwe baasjes opgehaald worden...
  Daarna resten alleen onze eigen herinneringen én de foto's en filmpjes van deze bijzondere weken met onze pups!!!

  22 oktober 2014

  Ruim vier-en-een-halve week oud zijn de pups nu en Serba voedt nog maar mondjesmaat. Omdat de scherpe tandjes van de pups haar enthousiasme ook niet groter maken is het bijvoeden met vlees al in volle gang. Vier maaltijden per dag waar het gepeupel alle gewicht in de strijd gooit (en dat is best wat...) om wat uit één van de twee schalen te kunnen eten.
  Daarvoor eerst plassen en poepen (veel!!!) waarbij vermeld mag worden dat na de eerste twee zeer succesvolle dagen van krant-zindelijkheids-training de hoeveelheid ons af en toe doet wanhopen en het regematig mis gaat...

  Ze slapen nauwelijks meer in de werpkist en 's nachts laten we ze maar in heel Puppensteyn.
  De volgende ochtend - de chaos met afgrijzen overziend, máár met een grijns op je gezicht van het zien van alle vrolijke en hoopvolle koppies - vraag je je hoofdschuddend af hoe er zo veel uit 9 pups kan komen!
  Hoogstwaarschijnlijk is het een illusie om 's ochtends beneden te komen en dat de pups zelf een ontbijtje hebben gemaakt en zich aan het richten zijn op hun geestelijke ontwikkeling...:


  15 oktober 2014

  Bijna geschrokken van de constatering dat we Serba's website al 9 dagen niet hebben voorzien van nieuws...
  Maar het valt allemaal goed te verklaren, want omdat we de periode van het waken toch oprekten naar 3 weken was het - mede vanwege de weinige hoeveelheid slaap - erg druk de afgelopen tijd!

  Om toch maar even het veelzijdige karakter van Serba's nest aan te geven, noemen we het de laatste week toch wel trots
  "mooi spul".

  De pups - nu bijna 4 weken oud - groeien als kool, eten en drinken als bootwerkers en als ze met z'n negenen "aan" gaan, is enige stemverheffing noodzakelijk om elkaar te verstaan.

  Het blijft fantatstisch om te zien hoe ze zich ontwikkelen. De eerste stapjes, de oogjes die voorzichtig open gaan, de eerste ontdekkingsreis buiten de werpkist, het spelen met elkaar, het fantastisch ontspannen kunnen slapen, de geluidjes die ze maken, de eerste pap-maaltijd... Je komt ogen tekort...
  En kijkend naar Serba kan je alleen maar een diep respect hebben voor de manier waarop ze het doet!

  Omdat de pups in de 6de week gechipped worden en dat gekoppeld is aan de opgave van de namen voor de stamboom (via de Raad van Beheer), daarna pas een puppentest ondergaan en pas na de achtste week naar hun nieuwe baasjes gaan, hebben we de puppen namen gegeven die terug te vinden zijn in de Molukse archipel:

  De teefjes heten (op volgorde van geboorte):
  • Blauw = Nila
  • Groen = Banda
  • Rood = Manipa
  • Paars = Obira
  • Oranje = Kayoa
  De reutjes heten (op volgorde van geboorte):
  • Wit = Sermata
  • Geel = Serua
  • Zwart = Sula
  • Bruin = Selaru

  Natuurlijk zullen de meeste hondjes op hun nieuwe plekken wel anders heten.

  Zoals het er op dit moment uitziet hebben we voor alle hondjes een nieuw plekje gevonden waar ze op kunnen groeien.
  De puppen-test zal hierbij ons helpen om de juiste keuze te maken.

  En o ja... er zijn weer wat foto's geplaatst en ook 3 filmpjes...

  6 oktober 2014

  Na een druk weekend met veel bezoek van gegadigden voor een pup, fokkers van Serba, baasjes van Umberto, buren en aanverwanten was er vanavond eindelijk wat tijd voor wat nieuwe filmpjes en wat close-ups van de pups vlak voordat ze de wormkuur toegediend kregen...

  4 oktober 2014

  Toch maar nog even twee foto's en een filmpje toegevoegd...

   

  3 oktober 2014

  Wat een drukte allemaal...

  Met de welkome hulp van de Aziertjes valt het allemaal net bol te werken... De schema's - 10 uur op en 6 uur slaap -, het normale werk - altijd fijn maar ook heel intensief -, het nauwgezet volgen van de ontwikkeling van de pups...
  't Is niet niks, maar het goede weer is wel erg fijn om de voor de pups belangrijke warmte in huis even te ontvluchten. Vaak is het 's nachts heerlijk rustig en zwoel, want binnen in de kamer val je zo in slaap...

  Met de pups gaat het prima... Hier en daar zijn de eerste wankele stapjes gezet en gaan er wat oogjes open.
  Serba gaat steeds vaker bij de werpkist staan en maakt ze dan wakker zonder de werpkist in te gaan alsof ze wil laten weten dat zij bepaalt wanneer de "milky-bar" open is...
  Daarnaast ligt ze regelmatig in één van haar kuilen even bij te komen.

  't Is écht genieten...


  Ondertussen hebben de eerste geïnteresseerden voor een pup zich aangemeld, maar er zijn nog steeds puppies die over een week of zes een nieuw en fijn huisje nodig hebben...
  Laat even wat horen als je op zoek bent naar een fijne gezinshond met een ongelooflijk mooi karakter..

  Mail naar info@leonberger-serba.net of bel met 06 - 515 33 189 !!!

  25 september 2014

  Nadat Serba gisternacht onrustig was en veel naar buiten en weer naar binnen wilde ondertussen nog duidelijker haar stempel drukkend op het tuinontwerp, was Serba vandaag overdag behoorlijk uithuizig.
  Ze ging sporadisch haar werpkist in om haar pups te voeden. Desondanks groeien de pups goed door.
  Na eind van de middag zich uitgesloofd te hebben door een bizarre hoeveelheid diarree te produceren is ze vanavond niet weg te slaan uit de werpkist op het eten van puppenbrokken en water drinken na.

  Weer een fimpje toegevoegd en ook maar een pagina met alle fimpjes aangemaakt.

  Én... de instructiepagina voor het gebruik van de webcam toegevoegd!!!

  23 september 2014

  Ze gaan als een speer!!!

  Serba gaat steeds vaker de werpkist uit en even de tuin in...
  Er is een heftige strijd losgebarsten tussen Serba en Nynke wat betreft het tuinontwerp:

  Vanmiddag zijn van 3 hondjes de leeuweklauwtjes verwijderd, maar verder is het een rustige dag...
  Er wordt goed gegeten en heel veel geslapen! Kijk maar naar wat foto's van vandaag...

  En als extraatje: een kort fimpje !!!

  21 september 2014

  De pups groeien als kool!!

  Vanaf nu - en eigenlijk vanaf de 19de - komen de foto's van het nest op een aparte pagina te staan om de nieuwspagina ietwat te ontlasten: klik hier voor de foto's!

  20 september 2014

  Middernacht...

  Na een paar uur slaap samen met Nynke de hondjes gewogen en voorzien van nieuwe - door Nynke gehaakte - bandjes.
  Tegelijkertijd maar even de per ongeluk ontstane transgender actie ongedaan gemaakt (het wit reutje en het groene teefje hadden elkaars bandje afgepakt).

  Ondanks dat we ons afvroegen hoe het met Serba's moeders-instinct zou zijn, gaat Serba de werpkist absoluut niet uit ("...graag eten en drinken op bed, baas...") en reageert ze adequaat op iedere piep van haar kroost. En piepen kunnen ze!
  Mooi om te zien hoe ze af en toe trots met haar negen pups tussen haar voorpoten ligt...
  In ieder geval houdt ze de pups goed in de gaten!

  en...

  een filmpje...:


   

  19 september 2014

  Vannacht heeft Serba 9 gezonde jongen ter wereld gebracht tussen half 3 en 10 uur vanochtend.
  Jammergenoeg hebben 2 pups het niet gered anders waren het er 11 geweest.
  In leven zijn: 5 teefjes en 4 reutjes!

  Hierbij de eerste foto's:

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

  15 september 2014

  Begin vorige week hebben we de werpkist maar in de kamer neergezet, zodat Serba er al vast aan kon wennen.

   

  Het kwam er op neer dat Nynke er meer in zat, want Serba vond het maar een raar ding...
  Ze had duidelijk andere plannen!

  Na twee extreem drukke weken waarin we te maken hadden met twee overlijdens en een trouwerij afgelopen zaterdag hebben we - met hulp van Joop - gisteren "Puppensteyn" weer opgebouwd!
  Knap lastig om 8 jaar na het nestje van Djoeka (één van onze vorige Leo's) weer met het bouwpakket zonder bouwtekening in de kamer te staan en ons af te vragen hoe het ook al weer in elkaar stak...
  Maar na wat aanpassingen - ingegeven door wanhopige blikken over en weer - lijkt het er wel weer op!

  Deze week - waarin we gelukkig nauwelijks verplichtingen hebben - hopen we nog wat tijd te hebben om hier en daar wat laatste puntjes op de "i" te zetten, voordat de dame gaat bevallen.

  Ondertussen wordt Serba wel wat slomer en kunnen we af en toe wat bewegingen in haar buik voelen.
  Maar ze heeft het zwaar, want naast dat ze voelt er extra gewicht - van pups en vruchtwater - aan haar vel trekt, heeft ze ons inziens nog geen flauw idee wat haar allemaal te wachten staat en daarvoor zoekt ze heel veel steun...

   

  3 september 2014

  Het is de afgelopen tijd erg druk met het opruimen en opleveren van Nynke's ouderlijk huis in Rolde, waar Serba dan voor het laatst in de heerlijke tuin heeft mogen liggen.

  Verder gaat het met Serba erg goed... Okee, het wordt hier en daar wat slomer... Ook legt ze het wat vaker af tegen Tess bij het zwemmen en achter een tennisbal aanrennen, waarbij Serba zo'n gezicht trekt waarvan af te lezen valt: "Ik wil jullie wel eens hard zien rennen met een stapel van die aliens in je buik!"

   

  En natuurlijk wordt ze iets voller, lekt er heel af en toe en tepel, maar wat het meeste opvalt is dat ze erg aanhankelijk is en dan opgelucht zucht wanneer je haar buik ondersteunt...

  Nog een paar weekjes!!!

  Maar vooral... lekker thuis...
  Eén keer per dag een lange wandeling, nu en dan een tennisbal om achteraan te sjokken, een beetje poedelen in het water, lekker weer en voornamelijk lekker eten en slapen; dat maakt een honden-moeder gelukkig!

  22 augustus 2014

  Altijd leuk om alvast felicitaties te ontvangen... Deze kregen we toen we op de 18de terugkwamen van de echo:

   


  21 augustus 2014


  Serba: gorgeous and pregnant!
  (and she knows it...)


  19 augustus 2014

  Spanning en blijdschap hebben even plaats gemaakt voor humor en filosofische gedichtjes...


  Het is niet gepast
  van storm te houden
  met een man en kind op zee
  Maar als de herfst komt
  waai ik graag
  met alle winden mee.


  18 augustus 2014

  Vanmiddag hebben we in Sleeuwijk een echo laten maken - het was namelijk de 28-ste dag na de eerste dekking - en nadat de dierenarts zo treffend zei:

  "Dit teefje is écht wél drachtig !"


  ...waren we echt waanzinnig blij!!! Zeker toen we de eerste beelden zagen!

  ... en opgelucht natuurlijk!
  Want nadat Serba de vorige keer leeg was gebleven durfden we niet echt te hopen op een zwangerschap.
  Natuurlijk maakten we ons zorgen toen ze sinds een week minder zin in eten had en dat combineerde met een opvallende aanhankelijkheid. Spelen met andere honden deed ze nauwelijks; alleen voetballen en zwemmen was wat de dame het liefste wilde.
  Gelukkig waren er genoeg mensen om ons heen die ons gerust konden stellen wat betreft het mindere eten en daarnaast waren er vrienden die allang er van overtuigd waren dat Serba zwanger was.

  Toch ietwat met knikkende knieën vertrokken we vanochtend naar Sleeuwijk voor de echo.
  Ondertussen lag Serba - nauwelijks geïnteresseerd - achter in de auto rustig te slapen...

  Bij nadere bestudering van wat er zich allemaal in de buik van Serba afspeelde - en dit keer niet alleen maar een verdwaalde gasbel - konden we meerdere vruchtzakjes zien. Han had gehoopt op 5, Nynke op 9, maar uiteindelijk kon de dierenarts er 10 onderscheiden, waarbij ze liet weten dat het er allemaal goed uitzag. Niets raars te bekennen.
  Kloppende hartjes, ruggegraatjes en hier en daar een pootje waren duidelijk te zien op de echo waarbij je je wel moet indenken dat het hier gaat om frummels van minder dan 2 cm lang!

  Onderstaande 4 foto's kregen we op usb-stick mee:

       

  En daarnaast ook nog 2 filmpjes:

  Video #1 Video #2


  24 juli 2014

  We zijn het weer aan het proberen!!!

  Na wat drukke en rumoerige afgelopen maanden - en na de berichten dat dekkingen van een zus van Serba en een dekking door een broer van haar geen pups hadden opgeleverd - hebben we besloten het toch nog een keer te proberen met onze Serba, natuurlijk in combinatie met Umberto.

  Vooraf hebben we alles zo goed mogelijk laten controleren, dus een anti-biotica kuurtje vanwege een bacterie terwijl Umberto nog een sperma-test heeft moeten ondergaan. Alsof de duivel er mee speelt begonnen we ons maar voor te bereiden dat de loopsheid plus dekking weer plaats zou vinden tijdens een grote klus van Nynke, maar dat werd ons gelukkig bespaard.
  Op 10 juli (3 dagen nadat we het Westerpark hadden verlaten na een prima verlopem Pitch/DWDB 2014) waren we weer op weg naar Sleeuwijk.

  Ze was pas in het absolute begin van haar loopsheid, dus werd een uitstrijkje gemaakt en werd ons aangeraden een week later terug te komen. Vanaf dat moment ging het snel: 1,5 op de 16de, 5,5 op de 19de en 7,7 op de 20ste.
  Bij het laatste bezoek aan Sleeuwijk liet de dienstdoende dierenarts weten, dat Serba's bouw impliceerde dat een natuurlijke dekking niet eenvoudig zou zijn: het zou een hoop "gehannes" opleveren. Dekking met behulp van de dekmeester zou een uitkomst kunnen zijn. Toen de waarde die zondag telefonisch doorgegeven werd, liet de dierenarts ook weten dat - mede vanwege de hoge temperatuur - een enkele dekking het best plaats kon vinden op maandagochtend vroeg, maar als dat niet kon, dan op zondag- en maandagavond laat.

  In hetzelfde hoge tempo Anja en de dekmesster gebeld en afspraken gemaakt voor diezelfde avond en de maandag.  Na twee mooie dekkingen waarbij de honden ruim een kwartier gekoppeld hebben gezeten, is het nu weer afwachten tot de echo... SPANNEND!!!

  19 januari 2014

  Ondanks onze wens en hoop dat Serba zwanger zou mogen zijn is afgelopen week tijdens het maken van een echo in Sleeuwijk gebleken dat Serba "leeg" is. Zelfs het "zwanger kijken" door Nynke heeft jammergenoeg niet mogen helpen.

  Het kostte ons wel even om dit nieuws te verwerken - hoewel we wisten dat we natuurlijk geen 100 procent zekerheid zouden hebben totdat we een echo zouden laten maken - maar hebben wel vier fijne hoopvolle weken gehad waarin Serba verwend is als mogelijk aanstaande moeder met lekkere hapjes (pens en vers vlees) en eindeloze wandelingen en speelmomenten!

  We hebben besloten het de volgende loopsheid van Serba (in de zomer) weer te proberen; we geven niet op!

  12 januari 2014

  Vanochtend zijn we in ietwat bedenkelijke staat (rugpijn, brak en zeker nog niet echt wakker) om 9 uur in de auto gestapt om naar de Nieuwjaarswandeling van de LHCN in Ughelen te gaan.

  Hierbij wat uitsnedes van de foto's (klik op de foto's voor een vergroting):  10 januari 2014

  Serba heeft Han vannacht voor het eerste sinds tijden wakker gemaakt, terwijl ze vrijwel altijd nog slaapt als één van ons naar beneden komt.

  Eerst was ze haar bed aan het verbouwen (altijd goed om te kijken of er geen slangen onder zitten) en daarna heeft ze rond een uur of vijf na wat gepiep en nadat e i n d e l i j k de schuifdeur werd opengedaan een dikke plas in de tuin gedaan...

  Voor de buitenstaander:
  Serba oogt vandaag fris, vrolijk en goed uitgeslapen!
  Han niet...

  3 januari 2014

  We hebben net Spruit (ons overleden katje) begraven en gelijkertijd een plekje gemaakt voor de as van Djoeka die al bijna drie jaar op de kast lag.

  Toch emotioneler dan je van te voren bedenkt. Zeker gezien de hoop op nieuw leven zoals Nynke zei...

  2 januari 2014


  O, wat is deze tijd spannend! Ik kan niet anders dan die hond zwanger kijken. En ja, ik denk van alles aan haar te zien dat er op wijst dat het helemaal goed gaat komen.
  Natuurlijk ben ik, na de domper dat het bij Gert weer niet is gelukt, wat terughoudender geworden. Ik heb hem nog wel gebeld om te vragen of hij wist waardoor het mogelijk niet goed is gegaan. Hij weet het ook niet, Progesteron-waarde was vrijwel gelijk aan die van Serba toen hij liet dekken.

  Serba was na de dekking erg vrolijk (wij ook), terwijl ze normaal na een loopsheid wel een maand of twee hangerig is en het leven niet bijster boeiend vindt. Ook komt ze nu echt heel mooi in haar vacht.
  Vrienden vonden haar gelijk na de dekking al heel zacht al weet ik ook wel dat het de tijd van het jaar is om een goeie winterjas aan te doen. Maar in mijn ogen komt het door dat ze drachtig is; ik ben er van overtuigd dat er op zijn minst behoorlijk wat hormonen aan die vacht meewerken. We zullen haar veel fotograferen nu ze er zo prachtig uitziet.

  In haar gedrag begint ze een beetje brutaler te worden, hoewel je dan bij haar heel goed moet kijken omdat ze altijd zo super- zoet is. Nu heeft ze af en toe van die kleine geintjes.
  Staat ze plotseling heel ver in de keuken terwijl ze echt wel heel goed weet dat het niet mag. En als ik haar dan terug stuur gaat ze keren in de keuken in plaats van achteruit terug te lopen. En heel soms doet ze op straat ook in eens waar ze zelf zin in heeft. Wil ze in eens wat anders dan anders. Maar of dat door zwanger zijn komt? Ik weet het niet...

  Ze word natuurlijk ook mateloos verwend en het zou geen Leonberger zijn om daar toch ook gebruik van te maken.
  Zo wordt ze ook wat dikker, wat een grappige dwars uitstaande krul op haar flanken geeft waardoor ze nóg dikker lijkt te zijn.
  Ze eet goed, hoewel ze vandaag toch weer een deel van haar ontbijt heeft laten staan. Normaal ontbijt ze eigenlijk nooit en bewaart ze het voor na de lange wandeling (wat natuurlijk kan als je als hond alleen in een huis bent). Maar de eerste tijd na de dekking at ze echt wel alle maaltijden gelijk op. We voeren ook vaker vers, waarna ze heel tevreden diep kan slapen, dus daar gaan we lekker mee door.

  Ik heb net het logboek van Djoeka haar nest weer gelezen. We hadden toen toch wel heel veel zorgen omdat Djoeka al een week voor de bevalling nauwelijks at en pas een paar dagen na de geboorte van de pups weer ging eten. Dus ik denk nu: het kan er maar in en aan zitten; ze zal het nog hard genoeg nodig hebben! En anders spelen we het er wel weer af...
  Buiten is ze de laatste dagen wat rustiger aan het worden. Laat Tess vaker alleen op jacht gaan. Ook een beetje zelfstandiger lijkt het, minder “meeloperig”. Maar als er een bal in het spel is dan gaat ze nog steeds als een dolle.

  De afgelopen dagen waren heel spannend voor ons. Vorig jaar lag ze op Oudejaarsdag al hijgend onder de tafel en heeft ze van 22 uur tot 2 uur liggen trillen. Het is hier dan ook echt een soort oorlogsgebied in de oudejaarsnacht. Dus hadden we noodplan klaar liggen.
  Eerst hoopte ik nog dat mogelijk iemand een schuilkelder voor ons zou hebben. Maar nee, onze vrienden beschikken geen van allen over een "panic-room". En zoals zo vaak viel me op tijd onze eigen rijkdom binnen: de bus in de loods in een buitengebied.
  's Morgens is Han met haar wezen lopen voordat vuurwerk afgestoken mocht worden. Toen ik er beneden bij kwam, lag ze wel wat gespannen onder de tafel tussen ons in, maar met de Top 2000 op de radio en Yahtzee op tafel kwamen we een heel eind. Verder hebben we haar afgeleid met voetballen; nu ook binnen in onze niet al te ruime “binnen-kennel”. En stoer doen tegen haar...

  Ondertussen stond er een tas klaar in de keuken om anytime weg te kunnen als ze toch in de stress zou schieten.
  Uiteindelijk zijn we 's avonds om negen uur op weg gegaan omdat het hier toen toch wel wat te plofferig ging worden. In de loods was ze gelijk helemaal happy. Lekker voetballen en dan uithijgen in de bus.
  Echt een verademing: een hond die niet van de spanning zit te hijgen maar gewoon van de lol met ballen. En om twaalf uur niets aan de hand, zelfs de champagne hebben we zonder knal open gemaakt.

  Om 2 uur zijn we een inmiddels rustig Haarlem ingereden. Alleen bij de ochtendloop op Nieuwjaarsdag was er nog een onverwachte knal waardoor Serba Han naar huis bracht. Dus dan maar met de auto naar de duinen voor een hele lange plas en wat er verder hoognodig uit moest. Dat krijg je wel van al die “feestdagen”-leverworst.

  Terwijl ik dit schrijf ligt ze lekker buiten en steekt toch nog een of andere onverlaat zijn laatste knallers af. Dan kijkt ze op en besluit toch binnen te gaan liggen.
  Vandaag is ze sowieso weer wat meer op zich zelf. We hebben allemaal weer behoefte aan wat minder boven op elkaar denk ik. Ook wel logisch, toen we Oudejaarsavond het huis verlieten was ons 16 jaar oude katje al stervende en wisten we niet hoe zij de jaarwisseling zou beleven. Ik ben er van overtuigd dat ze al té ver heen was om er wat ook maar van mee te krijgen. Vannacht is ze dood gegaan. Dus wat dat betreft begint ons jaar een beetje vreemd met het graven van een grafje.
  Gemengd gevoel van zo heel erg sterk hopen op nieuw leven en dan toch ook een afscheid. Ik weet niet of Serba er last van heeft of dat ze Spruit mist. Ze heeft haar wel uitgebreid besnuffeld en afgelebberd zoals zo vaak de afgelopen dagen.

  Over ongeveer 2 weken (17 januari) kunnen we een echo laten maken in Sleeuwijk. Tot die tijd gaan we hier proberen om ons normale leven weer op te pakken na alle “feestdagen".

  En als je het mij vraagt: zie je al iets aan Serba? Ik zie de wereld aan haar en kijk haar zo zwanger als het maar wezen kan.

  Nynke

  31 december 2013

  Een hoopvol en vruchtbaar 2014 allemaal!!!

  Omdat Serba vuurwerk niet écht leuk vindt, vieren we oud en nieuw met zijn drietjes in de bus in de loods.
  Oliebollen? Check! Appelflappen? Check! Sjampie? Check! Hondenkluif en tennisballen? Check!

  27 december 2013

  Zo! De kerstdagen zijn we goed doorgekomen in een allesoverheersende soberheid...
  We proberen aan alle kanten Serba zo zwanger mogelijk te kijken en vertroetelen haar met pens en hart afgewisseld met lange wandelingen samen met haar vriendinnetje Tess.

  Want al zou je dan zwanger zijn, dat betekent toch niet dat er niet meer gevoetbald kan worden of dat je vachtje altijd maar netjes moet zijn???


  23 december 2013

  Productieve maandagochtend:

  Dekformulier voor de LHCN verstuurd... Check!
  Dekformulier voor de Raad van Beheer klaar om op de post te doen... Check!
  Fokkerspas via de LHCN site aangevraagd... Check!
  Controle vermelding naar Serba's website via de pagina Fokteven op de LHCN site... Check!
  Vermelding links op Info pagina op deze site (zaterdag al gedaan)... Check!
  Gastenboek op deze site geopned (ook zaterdag al gedaan)... Check!

  Nu maar nieuwsgierig afwachten...!

  22 december 2013

  Om het toch helemaal zeker te weten dat Serba over haar hoogtepunt is, vertrokken Nynke en Serba - deze keer samen met Joop - gisteren eind van de middag weer naar Achterveld.
  De uitkomst was al snel duidelijk: Serba "snauwde" Umberto al vrij snel af.
  Klaar dus... Missie volbracht en lekker weer onder de tafel gewoon weer Serba zijn...

  Nu maar afwachten wat de echo over een week of vier laat zien...

  20 december 2013 - deel 2

  Gepost op Facebook: Eind van de middag met Serba nu in een nog schonere en andere auto...


  Naar Umberto in Achterveld... Parrrrttttyyyyy!

  Hierop werd erg leuk gereageerd:

  Els Casteleijn: Succes , we gaan voor een mooi en gezond nestje in 2014:-))
  Billy W van Went: You go girl
  Joke Vonk van Diepen: Zet hem op Serba, succes!!!!!!!!
  Lettie Eshuis: Have fun!!
  Rebecca Bakker: Umberto And Serba!
  Carmelita Hoogvliets: Haha.. Succes!
  Jos van der Hoeven: Hoe is het gegaan?
  Kees Heegstra: Het is meer hoe is het gedaan;-)
  Els Casteleijn: Is het al gebeurd? :-))
  Joke Vonk van Diepen: En? Hoe is het gegaan?
  Els Casteleijn: Wat leuk al die mensen die willen weten of hondjes het "gedaan" hebben.

  Maar goed... De vraag is dus... Hoe is het nou gegaan???
  Nynke schrijft hierover het volgende...

  Vanavond hebben Serba en Umberto met hulp van de enige dek-meester in Europa - en zelfs in Nunspeet op drie kwartier van Achterveld - (http://www.dekmeester.nl) een geslaagde dekking gehad. Alles is heel rustig en prettig verlopen.
  Bij de pogingen daarvoor bij Bert en Anja thuis wilde het maar niet lukken om gekoppeld te raken. En tussen al dat haar en staarten zie je natuurlijk helemaal niet wat er wel of niet gebeurd. Dus na een uurtje spelen en proberen hebben we een afspraak kunnen maken voor 21.00 uur vanavond.

  Na wat wachten en eten nog even geprobeerd maar weer geen koppeling...

  Bij de dek-meester ging het heel vlot rustig en prettig en hebben ze met tevreden koppen 12 minuten gekoppeld gestaan.
  Heel fijn dat er iemand met die gave ook nog zo dichtbij zit; echt niks geen dwang of klem zetten van de honden. Gewoon een beetje hulp op het goede moment daar waar het nodig was.

  We zijn echt super blij en nu maar hopen, hoewel ik natuuuuurlijk allang zie dat het goed zit. Zelfs aan hoe ze kwispelt!
  Serba was volgens Han en Anja vanavond al minder enthousiast dan gisteren, dus we denken dat een tweede poging morgen misschien al te laat is.
  Serba net beloond met een dik stuk osseworst (blijft toch het hondje van de cateraar) en een kluif.
  Ook wij nu moe en voldaan van deze ervaring achterover met een glas, vol vertrouwen hopen.


  20 december 2013 - deel 1

  Gistermiddag voor de 5de keer naar Sleeuwijk geweest. Serba vindt deze uitstapjes nogal saai...

  Maar deze keer werd gevraagd of ze een hitsige Labrador even haar bevallige achterzijde toe wilde keren vanwege een sperma monster...
  Tsja, dat gebeurt ook niet elke dag...

  's Middags thuisgekomen hoorden we om kwart over vier de uitslag van de Progesteron meting: 9,5!!!
  Oftewel, er werd aangeraden Serba diezelfde avond (donderdag) en de daaropvolgende avond "aan de reu aan te bieden".
  Halsoverkop samen met Joop (die uit Leiden moest komen) naar Achterveld vertrokken met als resultaat "dat er van beide kanten hard is gewerkt aan de eerste kennismaking, maar helaas zonder 100% score.

  Eind van de middag dan maar voor de tweede poging!
  En misschien heeft ze toch wel gewacht totdat Nynke klaar was met werken...

  17 december 2013

  Na toch wat uigeslapen te hebben na de eerste dag Anouk in het Ziggodome zijn we vanmiddag weer naar Sleeuwijk afgereisd voor een Progesteron bepaling. Er zit schot in; vandaag was de waarde 3,4 terwijl een waarde van 6,0-6,5 aangeeft dat er zo ongeveer een eisprong plaatsvindt. Omdat e.e.a. op zijn plek moet komen zou een dekking 36 uur na de eisprong plaats kunnen vinden.

  Donderdag om 14.00 uur is de volgende meting.
  Spannend hoor!

  14 december 2013

  De afgelopen dagen wordt de interesse van reuen voor Serba wel groter, maar de opdringerigheid is in dit geval omgekeerd evenredig met de grootte van de reuen; grote honden snuffelen wel, maar de interesse is niet overweldigend.
  Toch vermijden we tijdens de wandelingen de reuen zo veel mogelijk. De favoriete gebieden worden wel wat beperkter en we proberen de drukke tijden te vermijden, wat vaak wel mooie plaatjes geeft.

  Gelukkig is Serba zo'n beetje de enige Leonberger die ik ken, die oeverloos achter een tennisbal aan kan rennen én 'm ook weer terugbrengt, dus met haar conditie en vrolijkheid zit het wel goed!.

  Vanochtend was toch erg vroeg - want Nynke moest werken dus maakte ik haar om kwart voor zes wakker met een kopje koffie - dus om kwart over 7 stapten we ietwat vaag (Han) en nog niet wakker (Serba) in de auto op weg naar Sleeuwijk voor de derde Progesteron-bepaling.

  Tijdens het onderzoek werd door de dierenarts al gezegd dat Serba nog vroeg in haar loopsheid was, terwijl zowel Nynke als Joop dachten dat de Progesteron-waarde nu wel rond de 5-5,5 zou zitten. Anja had ook al doorgegeven dat ze vanavond en morgen thuis zouden zijn met Umberto.
  Rond 10 uur waren we weer thuis en om iets voor half 11 kwam de uitslag: 0,5! Vrijwel gelijk gebleven dus...
  Verder zag het er inwendig goed uit, maar er werd aangeraden om over een dag of vier maar weer eens te laten prikken!

  Effe pitten hoor... Gedoe dat bloedprikken!

  Het zou best wel eens kunnen dat Serba gewoon wacht met nog "loopser" worden totdat Nynke na de 19de klaar is met werken...

  10 december 2013

  Vandaag het tweede ritje naar Sleeuwijk

  met als verrassende uitkomst wat betreft de Progesteron waarde: nul komma zes oftewel 0,6.
  Schiet nog niet echt op! Zaterdag nog maar een keer...

  9 december 2013

  Vandaag ontvangen: Certificaat Fokselectiekeuring LHCN !

  8 december 2013

  Hierbij nog wat foto's van Umberto...

  Kleurenfoto opent in een nieuw venster... Kleurenfoto opent in een nieuw venster... Kleurenfoto opent in een nieuw venster...
  (Dank aan Anja voor de foto's)

  7 december 2013

  Er van uitgaand dat alles goed gaat en we na een gelukte dekking over een aantal maanden in de tweede helft van februari een aantal pups geboren zien worden, bekijken we de website van de LHCN nog eens en denken wat suggesties te hebben waardoor vooral puppenkopers op de pagina's Dekkingen en Geboortes wat eenvoudiger in contact kunnen komen met de baasjes van de teef.
  Natuurlijk speelt ook eigenbelang in deze mee.
  We besluiten - na een telefonisch onderhoud met de vrouw van de voorzitter van de LHCN - om onze opmerkingen naar de LHCN te sturen die volgende week toevallig vergadert.
  In dit schrijven vragen we het bestuur ook of ze ons een Fokkerspas 2014 kunnen verstrekken, daar we aan alle eisen voldoen, maar niet over een kennelnaam beschikken. Daar we slechts "gelegenheidsfokkers" zijn zou het ook raar zijn om deze aan te vragen, daar we geen plannen voor meer dan dit nest hebben. En lege BV's zijn er al genoeg...
  We wachten af!

  6 december 2013

  Omdat we ons hondje verdenken van "stiekem loops zijn zonder dat iemand dat weet" toch maar bij onze eigen dierenarts en dierenartsen in de omgeving nagevraagd of ze een Progesteron meting (met directe uitslag binnen een paar uur) en een inwendig onderzoek kunnen doen. Teleurstellend... De één kon wel de meting doen maar het onderzoek niet, de ander vond inwendig onderzoek onzin, bij de volgende waren de assistenten vandaag niet aanwezig... Kortom, we maken een afspraak in Sleeuwijk en vertrekken daar 's middags naar toe.
  Resultaat: een netjes schoon hondje en een Progesteron waarde van 0,5. Maandag of dinsdag gaan we weer en hopen dan een inschatting te kunnen maken wanneer we zo ongeveer bij de 6,0-6,5 zijn, waarna de dekking zo ongeveer 36 uur later plaats moet vinden.
  Op de valreep hebben we haar ook nog even gewogen: 50 kilo precies!!!

  5 december 2013

  De afspraak voor zondag maar weer afgezegd, want Serba is loops... Ruim 2 weken eerder dan verwacht.

  4 december 2013

  Vanavond belde Anja terug met de heugelijke mededeling dat het een "JA" was!
  Nynke maakt gelijk een afspraak voor a.s. zondag om elkaar even te ontmoeten en de honden met elkaar kennis te laten maken...

  Ons oppasgezin vertellen we lekker nog niets... Zij moeten eerst het gedicht maar lezen op Sinterklaas avond!

  Dit is 'm dan: Umberto Ligocka Wataha

  Voor meer info, zie: website Sconfinato

  3 december 2013

  Na een positive reactie van Wilma op Umberto hebben we vanavond contact opgenomen Anja en haar gevraagd of Umberto bespreekbaar was als dekreu voor onze Serba. Die zelfde avond hebben we alle papieren van Serba naar Anja toegestuurd.

  2 december 2013

  Ons oppasgezin - die smachten naar een nieuw pupje wat bij voorkeur uitgroeit tot een gigantische reu - leeft in deze periode erg met ons mee en heeft regelmatig kandidaten voor Serba aangedragen van heinde en ver. Zelfs Turkije is de revue gepasseerd!
  We besluiten om ze een anoniem Sinterklaas-gedicht te sturen om de hoop in leven te houden. Klik hier om het gedicht te lezen...

  1 december 2013

  De afgelopen weken hebben zich gevuld met het zoeken naar een goede partner voor Serba en na vele suggesties met Joke (fokster Serba) en Wilma Kroon (documentatiecentrum LHCN) te hebben besproken, blijven er - zelfs nadat Serba bij een aantrekkelijke reu een bluwtje had gelopen - eigenlijk maar twee vrij jonge reuen over waarover we niet 100 procent enthousiast zijn. Ze zijn beide erg jong, hebben nog niet gedekt en qua vacht is het ook niet helemaal onze smaak.
  Omdat we er al bijna van uit gaan dat het deze loopsheid - we verwachten dat ze tegen de kerst loops wordt - er vrijwel niet in zit, vertrekken we 's ochtends vroeg naar Den Bosch waar de Dogachtigen Show gehouden wordt in de Brabanthallen.
  Niet direct onze ideale invulling van de zondagochtend, maar mocht er deze keer geen dekking plaats vinden, dan zien we daar wellicht reuen die over een half jaar wél interessante partners kunnen zijn.
  Bij de ingang twijfelen nog even - want in de andere hal is de Kerstbeurs (jottem!), maar doortastend, gedreven en ietwat wanhopig als we zijn volgen we de kwispelende staarten richting de Dogachtigen Show.
  Al snel worden we besnuffeld door een jonge Leonberger die volgens het boekje Leodania's Tulip Black Hero heet. Helemaal enthousiast, maar we horen van zijn baasje dat de hond nog niet is aangekeurd en nog maar net 2,5 jaar is.
  Bijna maken we een afspraak voor een wandeling tijdens Serba d'r loopsheid - en dus een "toevallige" dekking...

  Even later hebben we uitgebreide gesprekken met Bert en Anja (van kennel Sconfinato) en kijken tersluiks eens even naar de reu die ze bij zich hebben. Heel voorzichtig worden we enthousiaster bij het zien van hun reu Umberto.

  Later thuisgekomen hebben we het nog eens over Umberto en ook een andere reu die we gezien hebben, te weten Jairo.
  We voelen ons bijna bezwaard maar besluiten voor de zoveelste keer Wilma te vragen hoe het met gezondheid en lijnen van deze beide reuen zit.

  3 oktober 2013

  Van Rebecca Bakker (een absolute aanrader voor vrijwel alle soorten fotografie !!!) kregen we foto's van Serba en haar vriendinnetje Tess tijdens een wandeling in Beeckestijn...  30 september 2013

  Nynke heeft kopij ingeleverd voor de Leonvaria:

  Weet hoe het beestje heet.

  Uren ploeter ik door stambomen met de meest ingewikkelde namen. Probeer me te verdiepen in de achtergrond van onze dame, op zoek naar een geschikte partner.

  De meest exotische namen kom ik tegen. Voor een normaal mens al nauwelijks uit te spreken laat staan voor iemand met dyslexie. Waar komen al die ingewikkelde namen toch vandaan? Terwijl ik probeer te onthouden wie ook al weer de broer was van de opa van de achteroom, begin ik te verlangen naar de namen van vroeger: Bello, Bobby en Beer...
  Een hele pizzalijn kom ik tegen! En ook een hond die vernoemd is naar een violensoort waarvan ik toch zeker weet dat zij er echt niet meer naar ruikt. Waarschijnlijk ook nooit gedaan.

  Het boek van Jan Desmet “Van de liefde, van de hond” beschrijft in een hoofdstuk over de geschiedenis van hondennamen: “Honden kunnen de status van outlaw ontlopen door ook een persoonsnaam te verwerven. Sloeber, Roy, Topsy, Scooter, Rip of Pluto, met een naam opent voor hen de boulevard naar gratis kost en inwoning”. In ons geval ook nog gegarandeerd een bak vol troetelarij.
  Verderop staat: “Het is niet eens duidelijk waarom honden een roepnaam kregen. Dat een hond er makkelijker door te commanderen was, zal hebben meegespeeld. Echter, bij de Eskimo’s van Alaska kregen honden verrassend genoeg een naam omdat zij geloofden dat hun honden zonder een ziel waren geboren. Een naam bood aan de ziel de gelegenheid om zich bij een hond in te nestelen”.
  Dat vind ik ook wel een mooie gedachte.

  Blijft de vraag: waarom schepen wij onze honden, die van oorsprong hun soortnaam duidelijk danken aan hun plaats van herkomst, dan toch op met zulke onmogelijke namen? Gelukkig zijn de meeste honden naast hun uitgebreide door de fokker meegegeven namen ook gezegend met een behapbare roepnaam.
  Maar ook daarvan is het belangrijk dat u weet hoe het beestje heet. Zo kan ik u vertellen uit eigen ervaring.

  Toen wij na lang wachten eindelijk wisten dat er een Leonberger-pup mocht komen, begon ook hier thuis de discussie over de naam. Ik opteerde voor een oud Friese naam, leek me leuk voor mijn ouders. Mijn man stelde de één na de andere Molukse naam voor. Ook letten we op klank. Zo hadden we ooit ergens gehoord dat het gunstig was om de naam op een klinker te laten eindigen. Verder sloten we bepaalde letters uit, waaronder de "r" omdat we die totaal verschillend uitspreken. En om de hond in diverse situaties met steeds dezelfde naam te kunnen roepen kozen we voor twee lettergrepen. Vervolgens zaten we avonden aan tafel met letters van het schrabble-spel. Om na veel wikken en wegen tot de naam Djoeka te komen. Iedereen blij. Totdat bleek toen wij de pup gingen halen, het een hondje uit een E-nest was. Nog geen man overboord gewoon voor de stamboomnaam een "E" geplakt voor de door ons gekozen naam. In die tijd kon de naam nog veel later worden gekoppeld aan het chipnummer. Nu krijgt het beestje een naam op de dag dat hij gechipt wordt. Maar goed, wij blij met het hondje naar huis. De eerste maanden hebben we ons toch wel ernstig afgevraagd of Djoeka zelf wel wist hoe ze heette. Maar dit heeft ons nooit ontmoedigd haar zo te blijven noemen. En zoals het in de boekjes staat namen we haar overal mee naar toe om alles te leren en te socialiseren. Zo ook op een dag dat we voor een bespreking naar een lege studio moesten. Tijdens dat overleg stonden de deuren naar de kantoren open en ging Djoeka vrolijk op onderzoek uit. Kon geen kwaad dachten we, tot de mogelijk achtergelaten lunchpakketten in de prullenbakken door mijn hoofd schoten. Dus ik op zoek in dat plotseling toch wel erg grote lege pand. Luid roepend "Djoeka, Djoeka" loop ik door de gangen. Wat zijn jonge honden dan snel! Ik weet dat ze er niet uit kan, maar toch ik wil haar nu wel weer even zien en weten wat ze uitspookt. Dus begin ik iet wat bozer te roepen "Djoekaaa" (op zich geen stimulans voor een hond om snel te komen). Staat er plotseling een hele grote hele donkere man voor me die zegt: “Hoe noem je mij!”. “Nee, ik zoek mijn hond die loopt hier ergens prullenbakken leeg te struinen”. Nu buigt de toch wel heel grote man naar mij toe terwijl hij de gang met zijn hele lijf verspert en zegt nog bozer “Hoe noemde je mij!? Wat riep jij daarnet tegen mij?”. Op dat moment zie ik de ondeugende hondenkop van Djoeka uit een van de kantoren komen en roep blij “Daar is ze al, die zocht ik dus, die hond die is van mij, Djoeka kom mee!”. Voor ik het weet staat ze bij me. En is de grote donkere man aan de beurt om ietwat geschrokken naar achteren te stappen. Hij mompelt nog iets over dat ik hem niet mag uitschelden maar ik besluit snel het overleg weer op te zoeken met Djoeka strak naast me. Later werd ons pas duidelijk dat we onze hond hebben genoemd naar een groep gevluchte slaven, maar dan wel het scheldwoord dat werd gebruikt door de slavendrijvers. Iets wat bij sommige Surinamers een onprettige gevoel oproept als je dus je hond roept. Daarom: weet hoe het beestje heet, want voor je het weet staat er een hele boze meneer tegenover je. En ik snap het ook wel dat als je als fokker het alfabet al een keer op en neer hebt gefokt je niet voor elk nest met de scrabble-letters op tafel weer 6 tot 11 namen kunt gaan bedenken. Dat je dan je toevlucht zoekt in planten, songteksten en pizza’s. Maar het zou mij helpen als er een fonetische uitspraak bij sommige namen zou staan. Of gewoon de roepnaam, want dan komen we vast weer gewoon bij Bello, Bobby en Beer. Voor Serba gaat het zoeken naar een man gewoon door en die mag best gewoon Loebas of Oban heten als ie maar gezond is met een goed karakter en een beetje mooi kan ook geen kwaad. Zelf heet ze eigenlijk Brilliant en dat is ze ook, maar we houden het hier voor mijn veiligheid voorlopig op Molukse namen.